Wol

Filter
Aflopend sorteren

Items 1-12 van 600

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst
Filter
Aflopend sorteren

Items 1-12 van 600

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst

Wol een veelzijdig natuurlijk materiaal

Wol is veelzijdig en natuurlijk, het komt van de vacht van dieren. Wol kun je voor veel handwerkprojecten gebruiken. Door verschillende soorten wol te kennen en de eigenschappen van wol, kun je een bewuste keuze maken. Het is handig om te weten of de wol die je kiest, wasbaar is, wel of niet kriebelt en duurzaam is. We nemen je mee in de wereld van wol en geven je tips over het gebruik van wol en wat je moet weten en hoe je goed voor je wol zorgt zodat het mooi blijft.

Soms is aan wol een andere vezel toegevoegd om het garen sterker te maken zonder verlies van de andere eigenschappen van wol. Dit is meestal bij sokkenwol het geval. Of heeft de wol een behandeling gehad waardoor het niet meer krimpt en goed wasbaar is zoals superwash. 
 
Lees daarom altijd goed de wikkel van het garen zodat je de samenstelling kent. Als je wol op een juiste manier verzorgt, kun je jarenlang genieten van je gebreide of gehaakte wollen trui, vest of sokken. Bij Happy Crafts zie je direct de gegevens van de wikkel bij elk garen op de site.
Wol is een natuurlijk dierlijk materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt om kleding, accessoires en andere producten te maken. Het is warm, comfortabel en duurzaam, en nu ook verkrijgbaar in heel veel mooie kleuren, texturen en kwaliteiten.

Komt wol van schapen?

De meeste wol komt van de vacht van schapen, Wol is een natuurproduct en wordt gemaakt van de vacht van schapen, geiten, alpaca's, kamelen en lama's. Door de vele verschillende schapenrassen zijn de wolsoorten zeer divers en in zeer veel kwaliteiten beschikbaar. Van zeer fijne, zachte wol tot een grove of krullend en fluffy structuur. 

Hoe verzorg je wol?

Wol is een duurzaam materiaal en het is belangrijk om het goed te verzorgen zodat je handwerk lang mooi blijft. Wol kan worden gewassen in de machine op een koude of lauwe temperatuur met een mild wasmiddel of een speciaal wolwasmiddel. Het is belangrijk om wol niet te vaak te wassen, omdat de wol dan te veel uitdroogt. Wol kan ook als handwas gewassen worden. Let op dat je wol niet te lang in water laat liggen, hierdoor kan de wol krimpen en vervilten. Handwerk dat je met 100% wol hebt gemaakt, laat je bij voorkeur liggend drogen.

Kriebelt wol?

Soms kriebelt wol. Afhankelijk van de soort wol waar je voor kiest, kan wol bij sommige mensen het gevoel geven dat het kriebelt. Wil je dit vermijden, kies dan voor een superwash of een gemixt garen waarin wol is verwerkt met acryl of polyamide. Hierdoor heb je de warmte regulerende eigenschappen van wol en is de draad versterkt door de vezels van acryl of polyamide. Dit garen is dan zacht en sterk tegelijk. Ook merinowol is een hele zachte wol die niet kriebelt.

Wikkel wol superwash

Staat op de wikkel van je wol; superwash, dan is de wol speciaal behandeld en liggen de haarschubben van de wolvezels naar een kant. Hierdoor voelt de wol zachter aan en kriebelt niet meer. Dit garen kun je wassen in de wasmachine en krimpt haast niet. Een voorbeeld hiervan is het prachtige en sterke garen van Lang Yarns Jawoll.

  • Merinowol is een zachte, hoogwaardige wol die wordt gemaakt van de vacht van merinoschapen. Merinowol is ademend en warm, en het is ook antibacterieel en hypoallergeen. Schachenmayr merino extra fine 120. is zeer zacht houdt zijn vorm en vilt niet. Mooi voor muts, sjaal en een bijpassend vest.
  • Mohairwol komt van Angorageiten. Deze wol is sterk en elastisch en houdt de warmte goed vast. Mohairwol is licht en zijdezacht.
    Lang Yarns Mohair Luxe geeft door de wollige draad veel volume aan je handwerk en dit komt goed tot zijn recht bij ajourpatronen.
  • Shetlandwol is een sterke, wollige wol die wordt gemaakt van de vacht van Shetlandschapen. Shetlandwol is ideaal voor het inbreien (Fair Isle) van patronen van warme kleding en accessoires.
  • Alpacawol is een fijne, zachte wol die wordt gemaakt van de vacht van alpaca's. Alpacawol is warm en lichtgewicht, en het is ook zeer duurzaam. Lang Yarns Baby Alpaca is een luxe garen voor het maken van een zacht vest of zachte trui.
  • Wol is een fijn materiaal om mee te breien. Onze ervaring is om te breien met een breinaald met een goede punt zodat je niet in de draad steekt.

 

3 tips voor breien met wol

  • Bekijk de wol eigenschappen (wasbaar, kriebel, mixgaren).
  • Gebruik een breinaald met een goede punt.
  • Begin met een eenvoudig project om de kneepjes van het breien met wol onder de knie te krijgen.