Gratis verzenden vanaf € 20 (NL)

Snelle levering met PostNL

Veilig & gratis achteraf betalen

Niet goed geld terug

Leren haken: de opzetlus en lossenketting

LEREN HAKEN: DE OPZETLUS EN LOSSENKETTING

Welkom bij de rubriek Leren haken. In deze rubriek leggen we je in verschillende blogs de basis van haken uit. In de vorige post heb je geleerd hoe je de haaknaald en de draad het beste vast kunt houden. In deze blog leggen we je uit hoe je een opzetlus en een losseketting maakt: de basis van je haakwerk.

De opzetlus​​​ 

Om te beginnen met haken heb je bijna altijd een opzetlus nodig. Vanuit de opzetlus begin je namelijk aan je projectje, het is dus belangrijk om deze te kunnen maken. Het uitleggen van deze lus is vaak ingewikkelder dan deze eigenlijk is. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de opzetlus maakt, maar straks vind je je eigen manier om deze het makkelijkste te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een verstelbare lus hebt die je op je haaknaald kan schuiven.  

Hoe maak ik ‘m? 

De opzetlus maak je door de draad als een gekruiste lus op de handpalm of op tafel te leggen. Pak met de lus het lange deel van de draad en trek deze draad als een lus door de lus op je hand. Trek de lus een beetje aan en schuif hem op je haaknaald. Als het goed is kun je de grootte van de lus zelf bepalen door hem aan te trekken. Trek de lus een beetje aan, maar niet te strak! De lus moet soepel en los om de haaknaald vallen. 

 TIP: als beginnende haker ben je vaak geneigd om alle steken en lussen die je maakt strak aan te trekken, omdat het daardoor lijkt alsof je netjes en strak werkt. Bij haken kan dit echter tegen je werken. Het wordt in de volgende toer(en) namelijk moeilijk om goed ruimte te vinden voor je volgende steken, hierdoor gaat je werk trekken en wordt het slordig. Het mooiste resultaat behaal je door soepel en gelijkmatig te haken. Gelijkmatigheid krijg je als je veel oefent: met andere woorden meters maken!

De lossen

De meeste haakprojecten begin je met een rijtje lossen. Dit is je basis. Als je bijvoorbeeld een smal projectje wil maken zet je maar een paar lossen op, maar als je een groot en breed project wil maken – bijvoorbeeld een deken – dan zet je dus veel meer lossen op. In die losse maak je vervolgens de steken naar wens (afhankelijk van wat je wil maken).  

Hoe maak ik ‘m? 

 Sla de draad om de naald en haal deze door de lus op de naald. Herhaal dit nu om meerdere lossen te maken en zo een “ketting” te vormen.  
Als je er beetje mee geoefend hebt, kun je een goed rijtje lossen maken. Je kunt het aantal lossen tellen door de “v’tjes” te identificeren. Eén v’tje is één losse. 

TIP: Bij het opzetten van de lossen kan het handig zijn om het korte draadje tussen duim en wijsvinger vast te houden en een beetje naar beneden te trekken. Er ontstaat daardoor een ‘v-vormige’ ruimte tussen het knoopje en de naald, waar je makkelijker je naald doorheen krijgt. 

TIP: Als je haakt is het handig als je de haak bij iedere steek naar beneden draait, hierdoor geef je de haak iets meer ruimte om soepel door de lus te halen. 

Heel veel succes met het oefenen van de opzetlus en de losseketting. Als je dit een beetje onder de knie hebt ben je toe aan het leren van de eerste echt haaksteek: de vaste. 

Deel vooral je vorderingen met ons via Facebook en Instagram @happycraftsnl #happycraftsnl

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje of schrijf je in voor de workshop Haken voor beginners

Winkelwagen