Het is weer de tijd van het jaar om jezelf te hullen in een warme omslagdoek. Fijn hoor, zo’n extra laagje als je ’s avonds op de bank zit en lekker warm als een grotere sjaal voor buiten. Van een handmade omslagdoek in je favoriete kleur(en) heb je jarenlang plezier. En als het weer wat warmer wordt kan zo’n stola heel goed ter vervanging van een jas. In deze blog delen we graag onze tips voor het haken of breien van een mooie omslagdoek.
Werk met kwaliteits- haak- of breinaalden
In een omslagdoek gaan vele duizenden steken zitten. Wel zo prettig om dan goed materiaal in handen te hebben om de mooiste steken te haken of te breien. Doe jezelf dus een plezier en gebruik naalden met een gladde kop of perfecte punt. Zo steek je niet in het garen en haal je de lussen makkelijker op. Heeft je gebreide omslagdoek een kantpatroon? Kies dan voor breinaalden met een iets meer uitgesproken punt. Je maakt hiermee makkelijker de enkele en dubbele overhalingen. Bij los gesponnen garen let je erop dat de punt wat ronder is en je de lus zonder splijten in z’n geheel door kunt halen. Probeer bij pijnlijke gewrichten eens een ergonomisch gevormde naald.
Voor een gebreide omslagdoek heb je naarmate het werk vordert steeds meer steken op de breinaalden staan. Werk voor het gemak met rondbreinaalden waarop je heen en weer breit. Alle steken kun je op de (zelf in lengte aan te passen) kabel kwijt. Het scheelt het ‘stropen’ van steken op te korte breinaalden en je kunt het breiwerk ook even plat neerleggen om het patroon te controleren.
Kies je voor wol of synthetisch garen?
In het najaar en de winter houdt een wollen omslagdoek je heerlijk warm. Mocht je huid gevoelig reageren op wol kijk dan voor een alternatief. Kies bijvoorbeeld garen met een klein percentage wol dat verder synthetisch is. Ook een katoenmix voorzien van zijde geeft je de zachte touch en het warmte regulerend vermogen van wol.
Mocht je een losser getwijnd wollen garen kiezen hou dan rekening op welke jas je de omslagdoek gaat dragen. Op een ruwere wollen jas zal het garen meer wrijving ondervinden en pluisjes achterlaten. Jammer om steeds je jas te moeten borstelen. Wil je heel graag wol? Kies dan een gladder gedraaid garen.
Een omslagdoek die je vaak gebruikt zal eerder vies worden en een wasje nodig hebben.
Een wollen stola kun je ook even met een vochtig doekje deppen of plaatselijk schoonmaken met koud water. Wol droogt namelijk zo weer op en vuil blijft aan de oppervlakte.
Meer tips over het wassen van je wollen projecten lees je in deze blog.
Ben je doorgaans van de snelle Jelle methode met wassen? Kies allereerst voor een synthetisch garen om je omslagdoek te maken. Je kunt je omslagdoek dan gewoon op 30 of 40 graden in de wasmachine laten meedraaien. Check altijd even het garen label van je bolletje voor de aanbevolen was instructies.
Zo haak of brei je een soepele omslagdoek
Maak altijd eerst een proefje van het garen dat je hebt uitgekozen en controleer of deze soepel aanvoelt. Je wilt natuurlijk dat de omslagdoek behaaglijk om je heen valt en niet stug is. Heb je een vaste hand van haken of breien? Neem dan liever een naald in een maat groter dan in het patroon wordt geadviseerd.
Hoera, je omslagdoek is ready to wear! Door het gebruik zal je omslagdoek zeker wat uitrekken. Zeker als je deze stevig om je nek wikkelt, zal dat vooral in de breedte zijn.
Merk je tijdens het haken of breien al dat je omslagdoek behoorlijk groot gaat uitvallen? Pak dan een haaknaald in een maat kleiner, laat een aantal toeren vervallen of zet minder steken op als je start met het langste deel van de stola.
Kant de steken van een gebreide omslagdoek altijd heel losjes af. Pak eventueel een dikkere breinaald.
Ook voor het opzetten van de steken of het haken van een lange lossenketting is het raadzaam om een naald dikker te nemen. Zo krijgt de omslagdoek aan beide zijden een flexibele rand.
Zo werk je een omslagdoek netjes af
Draadjes afhechten is niet ieders favoriete klusje, maar bij een omslagdoek is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Door het dragen beweegt het haak- en breiwerk van links naar rechts en ook de afgehechte draadjes. Zorg ervoor dat je bij een omslagdoek de uiteinden over een langere afstand afhecht. Daarnaast laat je al wevend de draad ook een keer het ‘hoekje om gaan’. Zo schiet de draad minder snel los.
Maak je de omslagdoek van dik garen? Neem dan zeker even de adviezen in deze blog mee over het afhechten van dikke draden.
Veel Happy Crafters vinden het fijn om een omslagdoek te blocken. Vooral als je de rand hebt voorzien van een delicaat kantpatroon knapt een omslagdoek ervan op als je deze opspant en nat laat opdrogen. Blocken is geen must, maar krult je haak- of breiwerk aan de zijkanten om dan is blocken dé manier voor een fraai eindresultaat. Je kunt je omslagdoek ook een nachtje mooi plat onder een natte (bad)handdoek laten liggen tot beiden weer droog zijn.