Tas haken

Tas haken - Gehaakte tas, omhaken met dit gratis haakpatroon

Een tas haken of pimpen is helemaal in! Geinspireerd door diverse patronen van gehaakte tassen en de prachtige kleuren van Scheepjeswol Stone Washed maakten we deze gehaakte tas (of eigenlijk omhaakte tas). Spontaan ontstaan en gemaakt. We gebruikten een jute tas als binnentas en haakten een mooie buitenkant van 6 bollen Scheepjeswol Stone Washed.

Tas haken - omschrijving omhaakte tas

Benodigdheden:

  • 6 bollen Scheepjeswol Stone Washed (wij gebruikten 2x Boulder Opal, 2x Blue Apatite, 1x Moon Stone en 1x Yellow Jasper) - ook verkrijgbaar als haakpakket
  • 1 jute tas
  • 1 knoop
  • Deze tas is gehaakt met haaknaald 3,5 mm.

Omschrijving tas haken:

Begin met het haken van een opzetketting van lossen. Afhankelijk van de naalddikte en het soort tas is het belangrijk deze steeds naast de tas te houden om te zien of deze lang genoeg is. Voor deze tas waren dat 80 lossen + 1 keerlosse Boulder Opal (804).

Daarna wordt de bodem gehaakt van vasten. Ook nu is het belangrijk om te meten hoeveel toeren nodig zijn voor de te omhaken tas. Ik kwam uit op 34 toeren.

Vervolgens met dezelfde kleur lossenlussen haken. Haak drie lossen en zet de lus vast met een vaste. Verdeel deze lussen zo gelijk mogelijk over alle zijden van de bodem.

Bij deze tas heb ik 10 lussen aan de zijkant en 26 lussen op de lange kant.

Daarna ga je verder met de blauwe draad. Knip de bruine draad waarmee de lussen zijn gemaakt NIET af, deze pakken we straks weer op.

Van de kleur Blue Apatite begin je met drie lossen, deze tellen als 1 stokje. Vervolgens haak je nog twee stokjes in de eerste lossenlus. Dan worden er rondom in iedere lossenlus drie stokjes gehaakt.

Als je helemaal rond bent, pak je de bruine draad weer op om lossenlussen te haken. Vanaf nu haak je twee lossen en één vaste tussen de clusters van stokjes.

Gebruikte kleuren

De eerste vier toeren heb ik met Blue Apatite gehaakt, daarna vier toeren met Yellow Jasper en vervolgens vier toeren met Moon Stone. Tussen deze toeren haak je de lossenlussen met Boulder Opal. Na de laatste lossenlussen boven de vierde toer van Yellow Stone ben ik de kleuren om en om gaan gebruiken. Dus: clusters stokjes in Blue Apatite, lossenlussen van Yellow Stone, clusters van Moon Stone, lossenlussen van Blue Apatite enz.

Na zes toeren om en om haken, boven de laatste toer Yellow Stone heb ik de lossenlussen van Boulder Opal gehaakt, daarna nog twee toeren stokjes van Blue Apatite met lossenlussen van Boulder Opal.

Na de laatste toer stokjes met Blue Apatite heb ik van Boulder Opal een afwerkrandje gehaakt in de kreeftsteek (vasten ‘tegen de richting in’).

Zorg ervoor dat de gehaakte tas iets lager is dan de jute tas die je gebruikt. De gehaakte tas zit het mooiste om de jute tas heen als je hem een beetje strak moet trekken. Gebruik vervolgens een stopnaald om de bovenste rand vast te naaien aan de jute tas.

Sluiting

Als laatste heb ik een ‘flapje’ gehaakt om de tas met een knoop te kunnen sluiten. Hiervoor heb ik van Blue Apatite een lossenketting gehaakt van 17 lossen + 1 keerlosse. Vervolgens 25 toeren vasten.

Na de 26ste toer komt een knoopsgat. Haak 6 vasten, vervolgens 5 halve vasten en dan weer 6 vasten. De 27ste toer; 6 vasten in de steken van de vorige toer, ketting van 5 lossen en vervolgens weer in de vorige toer 6 vasten. Hierna nog vier toeren vasten en afhechten. Met kleur Boulder Opal nog een randje vasten rondom het lapje en vervolgens vastzetten op de tas. Hierna een mooie knoop op de juiste plaats bevestigen en klaar is de omhaakte tas!

Veel succes met deze leuke tas haken!