Tunisch haken

Tunisch haken. Wat is Tunisch haken?

Bij Tunisch haken werk je met meerdere steken op een naald (zoals bij breien). Je hebt echter maar 1 naald nodig en dat is een langere haaknaald. In de ene toer zet je de steken op de naald, in de volgende toer worden de steken afgewerkt en van de naald gehaald. Deze basistechniek geeft een dicht en wat dikker haakwerk, wat nauwelijks uitrekt; zeer geschikt voor o.a. kussens, telefoonhoesjes en dekens.

Tunische haaknaald

Voor tunisch haken heb je een speciale haaknaald nodig: een tunische haaknaald. Deze haaknaald is langer dan een gewone haaknaald, waardoor er een aantal steken op de naald kan staan. Aan het einde van de haaknaald zit een knop, waardoor de steken er niet af kunnen vallen.

Ook kun je kiezen voor een haaknaald met verlengkabel (handig bij een groot project of bij rond haken).

Tenslotte is er nog een dubbelzijdige tunische haaknaald, geschikt voor dubbelzijdig Tunisch haakwerk, waarbij met twee draden wordt gewerkt. De voor- en achterkant wordt hierbij hetzelfde.

Tip: neem een maatje groter dan op het garen wordt aanbevolen, zodat je werk niet te strak wordt. Maak eerst een proeflapje en pas zo nodig je maat haaknaald aan.

Gewone Tunische steek (basissteek)

Maak eerst een lossenketting.  (voor het voorbeeld hebben we er 15 gedaan)

Sla de eerste losse van de lossenketting over, steek de naald in de 2e losse vanaf de haaknaald. Maak een omslag en trek de draad door de lus op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de naald. Dit is het. Herhaal zodat je drie lussen op de naald krijgt en ga zo door tot het einde van de lossenketting.  Je hebt nu 15 lussen op de naald..

Voor de volgende toer blijf je het werk zo houden (niet omkeren dus), maak een omslag en haal deze door de eerste lus. Voor de volgende steken herhaal je dit, maar haal je de omgeslagen draad door de volgende twee lussen (en niet door 1) op de naald. Herhalen tot er nog 1 lus op de naald staat.

Toer 3: steek de haaknaald door de eerste verticale lus van je haakwerk (de kantsteek is niet meegerekend, zie pijltje), maak een omslag en trek de draad door de lus op de naald. Herhaal dit tot en met de laatste verticale lus. Steek bij de laatste verticale lus ook door het achterste draadje, dan wordt de zijkant netter. Er staan nu weer 20 lussen op de naald.

Herhaal de laatste 2 toeren tot de gewenste lengte. Eindig met de teruggaande toer waarbij je de steken van de naald haalt.

Werk dan je haakwerk af door halve vasten te haken, door de verticale lussen. Dit gaat als volgt: steek door de verticale lus, maak een omslag en haal deze door beide lussen op de naald. Doe dit niet te strak.

Herhaal t/m de laatste verticale lus en neem hierbij ook weer het achterste draadje mee. Knip de draad af, haal deze door de lus en werk met een stopnaald het draaduiteinde netjes weg.

Natuurlijk kun je variëren met kleuren. Zowel bij de heengaande als bij de teruggaande toer kan er een nieuwe kleur worden aangehecht, waardoor een leuk effect ontstaat.

Benodigdheden voor tunisch haken